מתי מומלץ להניח מכתב התפטרות בעקבות הרעת תנאים?

הקדמה: במסגרת כריתת יחסי עובד מעביד, נחתם חוזה עבודה או נכרת בעל פה חוזה עבודה ובו מפורטים תנאי העבודה. הפרת תנאים אלה על ידי המעסיק, ללא הסכמת העובד, עשויה להיחשב להרעת תנאים ממשית על פי חוק פיצויי פיטורין.
מהי הרעת תנאים?
תוכנה של הגדרת "הרעת תנאים מוחשית" במסגרת יחסי עובד מעביד המופיעה בחוק פיצויי פיטורין, הוא יציר פסיקה. בתי הדין לעבודה קבעו רשימה בלתי סגורה של תנאים, אשר בפגיעתם על ידי המעסיק עשוי להתקיים תנאי של "הרעת תנאים מוחשית" המעניק לעובד זכות להתפטר בדין מפוטר, לעניין חוק פיצויי פיטורין.
פגיעה בתנאי ההעסקה הבאים עשוי להיחשב כהרעת תנאים מוחשית, אם הוכחה על ידי העובד, ומהווה עילה להגשת מכתב התפטרות שיראה כמכתב פיטורין:
1. תנאים סוציאליים- אי תשלום תנאים סוציאליים שנקבעו בחוק במסגרת יחסי עובד מעביד: דמי הבראה, דמי חופשה, פנסיה וכו' קבועים בדיני העבודה השונים. בית המשפט מכיר בצורך בהענקת תנאים סוציאליים, אשר לעיתים עובדים אינם עומדים על קיומם.
2. שינוי של מקום העבודה- שינוי של מקום העבודה, לתקופה בלתי מוגבלת או לתקופה ארוכה, שאינו מקובל על העובד ופוגע בעיסוקיו הנוספים ומכביד עליו, עשוי להיחשב כהרעת תנאים משמעותית. יש לזכור כי ישנם עיסוקים אשר עם קבלת העובד לעבודה, מובהר לו כי אופי התפקיד עשוי לדרוש ממנו לעבוד במספר מיקומים, ואם הסכים לכך, הרי שעשויה להישמט טענת הרעת התנאים.
3. שינוי זמני העבודה\היקף העבודה- במקרה בו העובד לא הסכים להיקף עבודה או שעות עבודה מסוימים, שינויים אלה עשויים להיחשב להרעת תנאים ממשית. שינוי בהיקף משרה לרוב מתבטא גם בהפחתת שכר, וכן שינוי זמני עבודה, שכן תשלום בגין שעות עבודה בלילה, הינו לרוב גבוה מאשר תשלום שעות במהלך היום. פגיעה בכך עשויה להוות עילה להגשת מכתב התפטרות.
4. אי תשלום משכורת- אי תשלום משכורת, הפחתה במשכורת או הלנת שכר, הם דוגמא מובהקת להרעת תנאים מוחשית, במקרים רבים. משכורת היא תמריץ עיקרי לעבודה עבור מעסיק, ועל כן פגיעה בתנאי בסיסי זה, אינה נעלמת מעינו של בית הדין לעבודה כעילה להגשת מכתב התפטרות.
5. יחס משפיל על ידי המעסיק- יחס משפיל מהמעסיק עשוי גם הוא להיחשב כהרעת תנאים ויהווה עילה להגשת מכתב התפטרות.
מתי מומלץ להניח מכתב התפטרות בעקבות הרעת תנאים?
הוכחת הרעת תנאים- חשוב לזכור, כי הרעת תנאים יש להוכיח, וההוכחה חלה על העובד. לכן, עם תחילת הרעת התנאים רצוי לתעד את הפעולות הפוגעניות שמבצע המעסיק, בכדי להיות ערוכים להוכחת הטענות בבית הדין לעבודה, במקרה הצורך, וכן לפרט את הרעת התנאים במכתב התפטרות.
לא לפעול מתוך כעס- אמנם, הרעת תנאים גוררת אחריה ברוב המקרים מירמור רב וצבירת כעסים. עם זאת, לא מומלץ להניח מכתב התפטרות מתוך כעס, אלא רק לאחר שהעובד הסב את תשומת ליבו של המעסיק לכך שמתבצעת כלפיו הרעת תנאים, כלומר – לפעול מתוך שיקול דעת ולא מתוך אמוציות.
הצטיידות במסמכים רלוונטיים – כאשר יש ברשותנו "מסמכים מרשיעים", ניתן יהיה להניח מכתה התפטרות. הצטיידות במסמכים רלוונטיים, תסייע להוכיח את הרעת התנאים, כגון חוזה העבודה, הוראות בכתב שמסר המעסיק לעובד ושעניינן הרעת תנאים, דו"ח שעות הממחיש את השינוי בשעות העבודה המהווה הרעת תנאים וכו'.
כיצד לנסח את מכתב ההתפטרות?
מכתב התפטרות יש לכתוב בצורה מפורטת אך מכובדת. במכתב פיטורין יש לכלול את הכותרת "מכתב התפטרות" ותאריך סיום העבודה בפועל. לאחר הנחת מכתב התפטרות, המעסיק רשאי לדרוש מהעובד להמשיך בעבודתו במהלך תקופת ההודעה המוקדמת, או לשלם לו דמי הודעה מוקדמת ולאפשר לו שלא להגיע לעבודה.
במכתב הפטרות יש לפרט את הסיבה להתפטרות, כלומר הרעת תנאים, ופירוט התנאים שהורעו. רצוי להוסיף מילים מרככות, כגון "אני מעריך את שהותי במקום העבודה ואת הידע והניסיון שצברתי" ואף להציע לחפוף את העובד הבא.
לסיכום, הרעת תנאים עשויה להיות במקרים של שינוי שעות עבודה, השפלה, פגיעה בשכר ועוד. בעקבות הרעת תנאים, ניתן להגיש מכתב התפטרות שיראה כמכתב פיטורין. מכתב התפטרות רצוי להגיש כשבאמתחתנו הוכחות להרעת התנאים. כמו כן, יש לכתוב במפורש במכתב כי הסיבה להתפטרות היא הרעת התנאים.
תגיות:
הרעת תנאיםיחסי עובד מעבידמכתב התפטרות




- מאמרים דומים
- מאמרים נוספים של אלעד שניר
- אודות אלעד שניר
- מידע נוסף
מאמרים דומים
- עו"ד דיני עבודה
- מתי מומלץ להניח מכתב התפטרות בעקבות הרעת תנאים?
- האם להעדיף חברת ניקיון פרופסיונלית
- זכויות עובדים בגין שעות נוספות
- פסק דין בוכריס
- איך בוחרים משרד עו"ד?
- מה חשוב לדעת על חתונה ביום שישי?
- האם גם אנשים פרטיים מגיעים לפשיטת רגל?
- ניזוקתם? קבלו את הפיצויים שמגיעים לכם ביושר!
- מהי שיטת ימימה?
- מהן עבירות מין
- קידום אתרים אורגני
- פציעה בחדר כושר – מה עושים ?
- חיסיון לקוח
- גישור – לפעמים זה כל מה שצריך כדי לפתור מחלוקות
- ההשפעה על הגוף: ויאגרה, קמגרה ג'ל, סיאליס, ויאגרה למציצה
- להיות מומחי נדל"ן מלמידה עצמאית באינטרנט? לא בטוח
- תופעת ה"שיימינג" – כיצד ניתן להתמודד עם הוצאת לשון הרע בפייסבוק
- כלב נשך אדם – מדריך מה עושים
- גברים שהתשוקה ירדה משתמשים בויאגרה ומה עם הנשים?
- ההשלכות הכלכליות על תשלומי מזונות כתוצאה מפסק דינו של ביהמ"ש העליון
- עו"ד ארז אסרף ושות'
- שוב רשלנות בניהול ברית המילה בישראל
- מיהו נוטריון לאנגלית?
- עורכת דין תעבורה דנה דוד- נהיגה בשכרות
- עורך דין פשיטת רגל
מאמרים נוספים של אלעד שניר
- תקופת התיישנות על רשלנות רפואית בלידה
- מה חשוב לדעת על חוות דעת רפואית?
- שאלות ותשובות על תביעות רשלנות רפואית
- חוק זכויות החולה בישראל
- אתיקה מקצועית במהלך גישור
- התעלפות מטופל במהלך עקירת שן בינה – האם רשלנות רפואית?
- תהליך קבלת שירותי תרגום נוטריוני
- טיפים לניהול נכון של הליך גירושין
- מהו שיקול הדעת של מוסד תכנון לגבי תמ"א 38?
- רכישת רהיטים תוך אימוץ הרגלי צרכנות נכונים
- רישום בגיליון ניתוח לצורך מניעת תביעות רשלנות רפואית
- עיקול מטלטלין של חייב בהליכי הוצאה לפועל
- כיצד לבחור עורך דין העוסק ברשלנות רפואית?
- תסמונת קושינג ורשלנות רפואית
- השלכות של אי ביצוע בדיקת מי שפיר
- מי צריך כיום תרגום מרוסית לעברית?
- רשלנות רפואית בטיפולי שיניים בחו"ל
- השכרת דירה – מדריך לשוכרים המתחילים
- צו קיום צוואה ברבנות
- מכירת דירה שהתקבלה במתנה